Sig det sidste farvel i rolige omgivelser

NYHED MARTS 2021: Vi har nu åbnet vores mindestue i Kjellerup.

Gudenådalens Begravelsesforretning i Bjerringbro og nu Bedemand Kjellerup-Ans i Kjellerup har som nogle af de få begravelsesforretninger i Danmark en mindestue, hvor pårørende kan sige det sidste farvel til deres kære i rolige omgivelser.

Lokalet er specialindrettet til formålet og henvender sig til dem, der ønsker at bruge længere tid sammen med afdøde, end det ofte er muligt på hospital, plejehjem eller lignende. Mens man førhen brugte skikken med at samle familien og synge afdøde ud hjemmefra, er det ikke længere så brugt. Ikke af modvilje, men simpelthen fordi familien ofte bor spredt over hele landet. Flere har derfor efterspurgt et sted, hvor de kunne få en stille stund til at sige farvel og mindes til sine kære, og derfor etablerede først Gudenådalens Begravelsesforretning Mindestuen og siden Bedemand Kjellerup-Ans – hvor man kan tage præcis den afsked, man ønsker. Med eller uden sang, taler eller nærvær og stilhed.

Ønsker man en åben kiste, som det sig engang også var skik og brug, er det også en mulighed. Og der er intet tidsmæssigt pres – som pårørende kan man tage sig præcis så lang tid til at sige farvel, som man har behov for.

En individuel afsked

For nogle vil mindestuen være en kærkommen mulighed for at sige det sidste farvel. Nogle vil have brug for lang tid sammen med afdøde, mens andre bruger ganske kort tid. Her er det vigtigt at bemærke, at alle afskeder er individuelle, og der er intet, der er rigtigt eller forkert; sorg og måden at sørge på er lige så forskellige, som mennesker er det.

En afsked for alle

Man kan bruge mindestuen i Bjerringbro og Kjellerup, uanset hvilken trosretning man tilhører. Samt hvis man ikke tilhører nogen trosretning overhovedet. Det vil sige, at mindestuen er helt neutralt uden religiøse symboler af nogen slags.

Det er også muligt at bruge Mindestuen til at afholde selve begravelsen eller bisættelsen. Det vil typisk være en borgerlig højtidelighed, der holdes herfra, men under særlige omstændigheder er det muligt at få en præst til at deltage. Der er højttalere mv. til fri afbenyttelse, så både taler musik, sang og lignende er muligt.

Ud over Mindestuen har vi desuden både i Bjerring og Kjellerup faciliteterne til at opbevare kisten med afdøde fra bortgangen, og indtil ceremonien er afholdt. Det betyder, at afdøde efter ligsynet på sygehuset, i hjemmet, eller hvor dødsfaldet er fundet sted, køres til Gudenådalens Begravelsesforretning, hvor vi med respekt og omsorg passer godt på ham/hende i et kølerum, indtil det sidste farvel.

Download folder om Mindestuen i Bjerringbro her eller download folder om Mindestuen i Kjellerup her

Vi har med tilladelse fået lov til at dele dette fra en familie vi har hjulpet. Hvad deres oplevelse af brugen af mindestuen har været:

"Da vi i nærmeste familie blev ramt af et pludseligt og uventet dødsfald, virkede alt lige pludselig kaotisk og uvirkelig. Med vores valg af Per Rasmussen som bedemand oplevede vi et nærvær og en forståelse gennem hele forløbet, hvor Per på en meget menneskelig måde tog sig tid til at lytte og samtale om løsninger for, at vi som familie kunne tage en god og kærlig afsked. Vi tog også imod muligheden for at benytte den helt særlige ”dagligstue”, hvor vi havde alt den tid, vi havde behov for ved et intimt og nærværende farvel i rummet med vores kære far/bedstefar/svigerfar. I øvrigt et valg, som vi på det varmeste kan anbefale at gøre brug af." Ole Engedal, Stoholm

Mindelund i Bjerringbro

I 2020 fik vi anlagt en mindelund, så der er et pænt og stemningsfuldt sted at lægge blomsterne, når der har været afholdt en højtidelighed i mindestuen.

Mindelunden ligger i forbindelse med vores lokaler på Markedsgade 10 i Bjerringbro og er en pendant til den kranseplads, der oftest findes på kirkegårde. Her lægges blomster fra begravelsen eller bisættelsen, hvis afdøde skal i de ukendtes grav/den anonyme plæne eller stedes til hvile på et gravsted i en by langt fra det sted, hvor højtideligheden har fundet sted. Vores mindelund fungerer således som en kranseplads i forbindelse med en afskedsstund eller højtidelighed fra vores mindestue - og i tilfælde af, at afdødes aske skal spredes.

I Mindelunden på Markedsgade har du ligeledes mulighed for at se på et stort udvalg af forskellige sten. Det er ikke traditionelle gravsten, men sten, der også er velegnede som skulpturer i egen have. I Mindelunden bliver der sat tekst op ved hver enkelt sten, så det er muligt at se, hvilken type granit, der er tale om, og hvor den kommer fra. I Mindelunden er der en bænk, hvor pårørende kan mindes afdøde. Ved siden af vil der være en ‘trædesten’ med koordinater fra en askespredning, som kan købes til egen have - naturligvis med egne koordinater på. Derudover er der i Mindelunden vist et højbed, hvor urnen kan sænkes ned. Det har en god højde og gør det nemmere for efterladte selv at passe gravstedet.

Kig gerne forbi, og tag et lille hvil, hvis du er i Bjerringbro. Du er altid velkommen.

NOTE: Der må ikke sættes en urne ned Mindelunden, det er udelukkende ment som inspiration til kirkegården, og det er den enkelte kirkegård, der. f.eks. beslutter om de vil have højbede.

Mindelund - Mindestue

Når mindelunden er i brug kan det f.eks. se således ud.

Mindelund - Blomster

×