hvordan-hjaelper-jeg-en-ven-i-sorg.jpg

Hvordan hjælper jeg en ven i sorg

Som nær pårørende til et menneske i krise kan man være for tilbageholdende med at give plads til at tale om krisen, fordi man mener at man på den måde ripper op i det skete og gør det værre. Men sådan er det som regel ikke. Tværtimod har den, der er i krise, brug for at tale tingene igennem mange gange for at få bearbejdet det, der er sket.

Noget af det der er vigtigt er at give den sørgende plads til at tale om den afdøde, forholdet til ham / hende – både til slut, men også som det var engang. I tabet kan der være flere tab – der kan være tale om en sorg over at livet aldrig bliver som før, at relationen til afdøde var med til at skabe en grundlæggende tryghed som ikke længere er, at man ikke fik sagt eller gjort det man ønskede, at man ikke var der i dødsøjeblikket, eller der kan være tale om andre ”tab i tabet”.

På nogle tidspunkter vil forholdet til afdøde fylde mere end på andre tidspunkter. Typisk vil tankerne fylde mere i tiden omkring bestemte mærkedage som jul, fødselsdage og dødsdag. I mange år efter dødsfaldet kan der mærkes et stik i hjertet, når en mærkedag nærmer sig, og det er der ikke noget bekymrende eller forkert i, snarere tværtimod.

×