gammel-overtro.jpg

Gammel overtro

Tøjet

Det er gammel overtro, at hvis man tager nyt tøj på til en begravelse, vil man være den næste, der dør. Og det gælder alt tøj fra strømper til slips. Hvis bare en af tingene er nye, er ens skæbne forudbestemt.

Begravelsestidspunktet

Det betragtes som særdeles uheldigt at blive begravet på årets første dag. For så vil en fra menigheden dø hver måned i det kommende år. Nogle steder mente man, at en søndagsbegravelse også var meget uheldigt, da tre så ville dø den kommende uge.
Hvis begravelsen først fastlægges og så udsættes, vil den døde forsøge at tage nogle med sig.

På vej mod kirken

Når den døde er blevet båret ud af huset, er det vigtigt, at dørtærsklen bliver vasket med kogende vand, for derved at uskadeliggøre de dæmoner, der befinder sig i dørtærskelen.
I overtroen er dørtærskler altid farlige steder, da de signalerer overgang. Af samme grund satte man ved juletid knive i tærsklerne, for at holde dårligdommene for døren.

Begravelsesoptog

Hvis den første, der ser et begravelsesoptog, er en kvinde, så vil den næste, som dør i byen, være en kvinde. Hvis det derimod er en mand, vil den næste, som dør, være en mand.

Kirken

Når man er i kirken og begravelsen er i gang, betragtes det som et dårligt varsel, hvis en lysstråle rammer en, da det ifølge overtroen betyder, at man er udvalgt til at dø. Hvis det derimod lyser på bruden til et bryllup, betragtes det som et godt varsel.

Samtidigt er det vigtigt, at man ikke er et ulige antal i kirken, da den døde leder efter en mage.

Kisten

Kisten skal bæres, så den afdøde har fødderne først, modsat af da han blev født, ellers vil hans spøgelse vende tilbage. Hvis den regner på kisten, varsler det, at den døde får et godt efterliv.

Den døde

Det betragtes som heldigt, hvis man rører den døde i kisten, for på denne måde vil man ikke drømme om de døde, og den dødes ånd vil ikke hjemsøge en. Samtidig skal øjnene på den døde være lukket, da han ellers vil kigge efter en mage.

Ud af kirken

Den, der forlader kirken først, skal snart begrave et familiemedlem. Nogle siger, at det er den, som går først, der vil dø.

Begravelsen

Det er vigtigt, at man ikke bliver begravet som den første på en nyopført kirkegård, da det ifølge overtroen betyder, at en af den afdødes familiemedlemmer vil være den næste, der dør. Ifølge overleveringen begravede man derfor først et dyr, som regel en levende hest, men først efter at have hugget det ene ben af. På denne måde ville hesten befinde sig et sted mellem liv og død og kunne holde styr på de dødes sjæle. Hvis man var så uheldig at se den trebenede genganger, var man så godt som sikker på, at noget forfærdeligt ville ske. Mange siges sågar at være døde ved det blotte syn af hesten.

Hvis gravstedet synker ned i jorden, vil et familiemedlem til den afdøde med sikkerhed dø inden længe.

Forudsigelser af døden

Ifølge overtroen er der flere ting, som kan indikere, hvem der vil dø i den kommende tid. For eksempel vil en kvinde, som får en vorte på hagen, snart blive enke. Og hvis man ved et uheld kommer til at slå op på en begravelsessalme ved fuldmåne, vil man selv dø, inden året er omme.

Hvis man skulle dristige sig til at spille spørgsmålet om, hvem der mon bliver den næste, der dør, har man ifølge overtroen gravet sin egen grav og vil dø som den næste.

Kilde: www.religion.dk

×