at-kondolere.jpg

At kondolere

At kondolere er en måde at vise de pårørende at du har medfølelse for deres sorg. Ordet virker for mange i dag forældet og bruges sjældent i tale, men begrebet eksisterer endnu.

Kondolance foretages typisk på skrift ved for eksempel at skrive et kort/brev til de pårørende som afleveres sammen med blomsterne til begravelsen. Man kondolerer naturligvis også ved personligt at møde frem til at begravelsen eller ved at kontakte de pårørende direkte.

“Jeg kondolerer” - Vi bruger som sagt sjældent ordet i dag - og det er heller ikke nødvendigt! Det vigtigste er at du udtrykker din medfølelse over tabet. Om dette er ved at skrive et brev, give et kram eller blot at møde op og vise din tilstedeværelse er helt til dig.

Det skal understreges at det at kondolere ikke er en beklagelse over sorgen, da sorg en en naturlig og sund del af helingsprocessen. Man beklager dødsfaldet og de pårørendes tab og viser sin medfølelse

Kondolancekort

Det kort, der ledsager en bårebuket i kirken, er først og fremmest en oplysning til de efterladte om, hvem der har medbragt eller fået sendt buketter til begravelsen eller bisættelsen, så de ved, hvem de senere skal takke. Derfor er det ikke så vigtigt, hvad der står på kortet, eftersom budskabet ligger i selve det, at du sender en buket eller medbringer en bårebuket til kirken. Derimod er det vigtigt, at din navn er ganske tydeligt.

Skriv endelig dit efternavn med, og hvis du har private visitkort, hvoraf din adresse fremgår, så brug gerne et af dem. Det letter de efterladtes arbejde med efterfølgende at skulle finde adresser frem på folk, som har vist deres deltagelse. Selv om det er lidt klicheagtigt, så er det alligevel passende at skrive ”I dybeste medfølelse” eller ”Min dybeste deltagelse” på kortet. Så er der heller ikke plads til meget mere, når der også skal stå dit navn.

Kondolancebuket

Hvis du sender en buket hjem til de efterladte før selve begravelsen, så er det en anledning til at skrive noget lidt mere uddybende på det medfølgende kort. Nogle gange er det simple det bedste: ”Kære Albert, Jeg sender blot denne buket for at vise min dybeste deltagelse. Din Susanne” eller ”Kæreste Rikke, Det gjorde mig ondt at høre om din mors død. Ring endelig, hvis jeg på nogen måde kan være behjælpelig.” Kort sagt, det er ikke raketvidenskab, der er brug for her, men at man viser sin omsorg for de efterladte. Det vil de sætte pris på.

×